CGI-PIEZO CRYSTAL
CGI motorlarda; bobinli enjektör değil, kristal iç yapıya sahip piezo enjektörler bulunmakta ve bu enjektörlerin tepki süreleri milisaniye değil mikrosaniyeler sınırlarında olmaktadır. Ayrıca enjektörler bir motor çevrimi sırasında farklı durumlara binaen farklı zamanlarda birden çok kez çalışabilmekte ve her seferinde farklı mikrosaniyelerde açık kalmaktadır. ( Bu sayılar ve zamanları piezo enjektöre sahip Euro5 ve Euro6 motorlarında da değişiklik göstermektedir). Bu teknolojilerin know how'larını, iki senelik bir araştırma ve ölçüm çalışması sonucunda elde ettik. Sonrasında ise aracın beynine müdahale etmeden araçla birlikte çalışabilecek hızda ve gerekli özelliklere sahip elektronik kontrol ünitesi AR-GE sürecine başladık. Aldığımız araç üzerinde Ar-Ge mizi ve testlerimizi tamamladık. Ayrıca ViKARS olarak; bu araçlardaki benzin enjektörleri normalden yüksek basınçta çalıştığından (nozul çapı da çok küçük olduğundan) enjekörlerin tıkanmaması ve birkaç diğer faktörden bozulmaması için tespit edilen bazı zamanlarda, kullanım konforunu bozmayacak şekilde, aracın gazda çalıştığı sürenin ortalama % 3'ünde ve rölantide benzin kullanımı sağlayarak motoru ve aracı koruyarak, güvenle yol almanızı sağlayacak bir ürün sunmaktayız. ViKARS'ın yeni model Mercedes araçlar için sunduğu CGI - Piezo Crystal LPG Sistemi ile artık performansı ve konforu tasarruflu yaşamak mümkün. VİKARS'ın Yeni Nesil Direkt Enjeksiyonlu Benzinli Motorlar için geliştirdiği LPG Kiti KOSGEB tarafından desteklenmiş bir projedir.
LPG dönüşümü nedir ve nasıl yapılır?
LPG dönüşümü, içten yanmalı motora sahip araçlarda, aracın mevcut bulunan sisteminde herhangi bir değişiklik yapmadan, araç üzerine ek olarak monte edilen bir sistemdir. İçten yanmalı motorlarda yakıt olarak benzin ve motorin başta olmak üzere petrol bazlı yakıtlar kullanılmaktadır. Esas olarak LPG dönüşümü, LPG’de aynı şekilde petrol türevi bir yakıt olduğu için, aracın yanma odalarına benzin yerine LPG püskürtülerek motorun çalışmasına dayanan bir sistemdir.
LPG dönüşümü, alanında profesyonel servisler ve kişiler tarafından yapılmalıdır. LPG sisteminin sürekliliği ve verimliliğini açısından bu konu önem taşımaktadır.
LPG dönüşümüne başlamadan önce;
- Aracın ruhsat bilgileri, teknik özellikleri ve sisteme uygunluğu kontrol edilir.
- Araca ait Petrol ECU bilgileri kontrol edilir.
- Yapılan kontrol sonucu araca en uygun kit seçimi yapılır.
Montaj esnasında uygulanan aşamalar şu şekildedir;
- Mekanik komponentlerin takılması.
- Elektronik bağlantıların yapılması.
- Araca göre belirlenmiş olan uygun yazılımın yüklenmesi.
Aracın LPG dönüşümü tamamlandığı zaman yol ayarları, gerekli testler ve kontroller son kez yapılarak araç müşteriye teslim edilir.
LPG dönüşüm ekipmanları nasıl seçilmelidir?
Araca uygulama yapılacak olan LPG kiti aracın motor tipine, beygir gücüne, turbo durumuna ve silindir özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.
Günümüzde araçlar motor tipine göre MPI (Multi Point Injection) ve DI (Direct Injection) şeklinde ayrılmaktadır.
MPI motorlar için uygulanabilen Prins kitleri;
- VSI-2
- Silverline
- Kompakt kitler (EcoMax ve TechnoMax)
DI motorlar için uygulanabilen Prins kitleri;
- VSI-3 DI
- VSI-2 DI
Kullanılacak olan parçalar ECR-67R ve TSE standartlarına göre uygun olmalıdır.
LPG kitlerinde bulunan ve araca uygulanan temel komponentler şunlardır;
- Regülatör.
- Enjektör. (Aracın silindir sayısına ve silindir hacmine göre değişiklik göstermektedir.)
- Filtre Ünitesi
- Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU)
- Yakıt seçici anahtar
LPG dönüşümünün avantajları
Günümüzde ulaşım insan hayatında önemli bir yer kaplamaktadır. Bu yüzden insanlar ulaşımın ekonomik, güvenli ve konforlu olmasını tercih etmektedir. LPG sistemi bulunan araçlarda kilometre başına düşen yakıt masrafı %45-55 oranında azalmaktadır. Araç sahiplerinin LPG dönüşüm sistemlerini tercih etmesinin temel sebebi yakıt masraflarından tasarruf etmektir.
Ayrıca;
- Çevrecidir: LPG diğer petrol bazlı yakıtlara göre daha düşük karbonlu bir yakıttır. Bu yüzden çevreye daha az CO2 emisyonu gerçekleşir.
- Oktan sayısı daha yüksektir: Oktan sayısı, yakıt performansının standart bir ölçüsüdür. Oktan sayısı ne kadar yüksek olursa, yakıt ateşlemeden önce o kadar fazla sıkıştırmaya dayanabilir. Çünkü oktan seviyesi düşük olduğu zaman, güçlü bir sıkışma gerçekleşmez. Bu ise motora zarar verebilecek yüksek sıcaklıklara ve yüksek basınçlara neden olur. Ayrıca, vuruntu önleme derecesi bir oktan sayısı olarak verilir. LPG’nin diğer yakıtlara göre oktan sayısı %8-10 oranında daha yüksektir. LPG’nin ortalama oktan sayısı ortalama 105’tir.
-Daha az motor aşınması sağlar: LPG’nin bileşenleri propan ve bütandır. İçeriğinde herhangi bir katkı bulunmamaktadır. Bugün benzinde kullanılan vuruntu önleyici katkı maddeleri oksijenatlardır; etil tersiyer bütil eter (ETBE), metil tersiyer bütil eter (MTBE), tersiyer amil metil eter (TAME) ve diğer oksijenatlardan oluşmaktadır. LPG içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamasından dolayı, daha az silindir aşınması olur ve motor ömrünü uzatır.
-Motor yağı ömrü uzundur: Oktan sayısının yüksek olması ve içeriğinde herhangi bir katkı maddesi olmamasından dolayı yanma odalarında daha temiz yanma gerçekleşir. Bu yüzden motor yağı ömrü uzun olmaktadır.
-Buji ve bobin ömrünü uzatmaktadır: Oktan sayısının yüksek olmasından dolayı, ateşleme benzine göre daha hızlı ve etkili gerçekleşir. Daha verimli bir ateşleme sebebiyle buji ve bobin ömrü uzun olur.
-Benzin pompası ömrü uzar: LPG sisteminde ittirici kuvvet uygulayan bir pompaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu yüzden, araçta LPG aktif edildiği zaman benzin pompası tekrar benzin aktif olana kadar devre dışı kalır ve benzin pompasının daha az yıpranmasını sağlar.
-Performans kaybı olmaz: LPG daha düşük karbonlu olmasından dolayı ısı enerjisi (kalorifik) miktarı görece daha azdır. (%2-3 oranında) Bu ihmal edilebilen bir değerdir, vuruntu oluşturmamasından dolayı performans kaybı hissedilmeyecek kadar azdır.
LPG’nin bu ve benzeri daha birçok avantajı bulunmaktadır. LPG’nin avantajlarından faydalanmanın sürekliliğini sağlamak için araç bakımları ve LPG bakımları mutlaka periyodik olarak yaptırılmalıdır.
Vikars Kurumsal
VİKARS, 17 haziran 1999 tarihinde,Bursa'da kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana Havalı Fren Sistemleri Endüstrisinde ve LPG Gaz Dönüşüm Sistemleri parçalarının üretiminde, yeterli teknolojik ekipmanları ve kapasitesi ile toplam kalite anlayışını ilke edinerek müşteri tatminini üst düzeyde gören, konusunda lider olma hedefi ile çalışan bir kuruluştur.
Sadece bununla kalmayıp yeni üretim çeşitlerine giren firmamız Diesel LPG ve CNG sistemleri ile ilgili çalışmalarını da tamamlamış bulunmaktadır.
Firmamız; LPG/CNG dönüşüm sistemlerinde,Dünya standardı olan ECE-R 67.01, R110 CNG Quality & Proficiency Certificates-TSE-ISO ve diğer kalite belgeleri gibi LPG/CNG dönüşüm sistemleri parçalarının üretimine yeterlilik belgelerine sahip olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. takipçi satın al
Saygılarımızla,
VİKARS Sıralı Otogaz Sistemleri