Prins Dönüşüm Sistemiyle benzin yerine otogaz kullanmaya başlayan BMW M340i yakıt tasarrufu sağlarken çevreyi de koruyor. Prins parçalarını yakından tanımak ister misiniz?
Prins Dönüşüm Sistemiyle benzin yerine otogaz kullanmaya başlayan Audi Q3 yakıt tasarrufu sağlarken çevreyi de koruyor. Prins parçalarını yakından tanımak ister misiniz?
LPG dönüşümü nedir ve nasıl yapılır?
LPG dönüşümü, içten yanmalı motora sahip araçlarda, aracın mevcut bulunan sisteminde herhangi bir değişiklik yapmadan, araç üzerine ek olarak monte edilen bir sistemdir. İçten yanmalı motorlarda yakıt olarak benzin ve motorin başta olmak üzere petrol bazlı yakıtlar kullanılmaktadır. Esas olarak LPG dönüşümü, LPG’de aynı şekilde petrol türevi bir yakıt olduğu için, aracın yanma odalarına benzin yerine LPG püskürtülerek motorun çalışmasına dayanan bir sistemdir.
LPG dönüşümü, alanında profesyonel servisler ve kişiler tarafından yapılmalıdır. LPG sisteminin sürekliliği ve verimliliğini açısından bu konu önem taşımaktadır.
LPG dönüşümüne başlamadan önce;
- Aracın ruhsat bilgileri, teknik özellikleri ve sisteme uygunluğu kontrol edilir.
- Araca ait Petrol ECU bilgileri kontrol edilir.
- Yapılan kontrol sonucu araca en uygun kit seçimi yapılır.
Montaj esnasında uygulanan aşamalar şu şekildedir;
- Mekanik komponentlerin takılması.
- Elektronik bağlantıların yapılması.
- Araca göre belirlenmiş olan uygun yazılımın yüklenmesi.
Aracın LPG dönüşümü tamamlandığı zaman yol ayarları, gerekli testler ve kontroller son kez yapılarak araç müşteriye teslim edilir.
LPG dönüşüm ekipmanları nasıl seçilmelidir?
Araca uygulama yapılacak olan LPG kiti aracın motor tipine, beygir gücüne, turbo durumuna ve silindir özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.
Günümüzde araçlar motor tipine göre MPI (Multi Point Injection) ve DI (Direct Injection) şeklinde ayrılmaktadır.
MPI motorlar için uygulanabilen Prins kitleri;
- VSI-2
- Silverline
- Kompakt kitler (EcoMax ve TechnoMax)
DI motorlar için uygulanabilen Prins kitleri;
- VSI-3 DI
- VSI-2 DI
Kullanılacak olan parçalar ECR-67R ve TSE standartlarına göre uygun olmalıdır.
LPG kitlerinde bulunan ve araca uygulanan temel komponentler şunlardır;
- Regülatör.
- Enjektör. (Aracın silindir sayısına ve silindir hacmine göre değişiklik göstermektedir.)
- Filtre Ünitesi
- Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU)
- Yakıt seçici anahtar
LPG dönüşümünün avantajları
Günümüzde ulaşım insan hayatında önemli bir yer kaplamaktadır. Bu yüzden insanlar ulaşımın ekonomik, güvenli ve konforlu olmasını tercih etmektedir. LPG sistemi bulunan araçlarda kilometre başına düşen yakıt masrafı %45-55 oranında azalmaktadır. Araç sahiplerinin LPG dönüşüm sistemlerini tercih etmesinin temel sebebi yakıt masraflarından tasarruf etmektir.
Ayrıca;
- Çevrecidir: LPG diğer petrol bazlı yakıtlara göre daha düşük karbonlu bir yakıttır. Bu yüzden çevreye daha az CO2 emisyonu gerçekleşir.
- Oktan sayısı daha yüksektir: Oktan sayısı, yakıt performansının standart bir ölçüsüdür. Oktan sayısı ne kadar yüksek olursa, yakıt ateşlemeden önce o kadar fazla sıkıştırmaya dayanabilir. Çünkü oktan seviyesi düşük olduğu zaman, güçlü bir sıkışma gerçekleşmez. Bu ise motora zarar verebilecek yüksek sıcaklıklara ve yüksek basınçlara neden olur. Ayrıca, vuruntu önleme derecesi bir oktan sayısı olarak verilir. LPG’nin diğer yakıtlara göre oktan sayısı %8-10 oranında daha yüksektir. LPG’nin ortalama oktan sayısı ortalama 105’tir.
-Daha az motor aşınması sağlar: LPG’nin bileşenleri propan ve bütandır. İçeriğinde herhangi bir katkı bulunmamaktadır. Bugün benzinde kullanılan vuruntu önleyici katkı maddeleri oksijenatlardır; etil tersiyer bütil eter (ETBE), metil tersiyer bütil eter (MTBE), tersiyer amil metil eter (TAME) ve diğer oksijenatlardan oluşmaktadır. LPG içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamasından dolayı, daha az silindir aşınması olur ve motor ömrünü uzatır.
-Motor yağı ömrü uzundur: Oktan sayısının yüksek olması ve içeriğinde herhangi bir katkı maddesi olmamasından dolayı yanma odalarında daha temiz yanma gerçekleşir. Bu yüzden motor yağı ömrü uzun olmaktadır.
-Buji ve bobin ömrünü uzatmaktadır: Oktan sayısının yüksek olmasından dolayı, ateşleme benzine göre daha hızlı ve etkili gerçekleşir. Daha verimli bir ateşleme sebebiyle buji ve bobin ömrü uzun olur.
-Benzin pompası ömrü uzar: LPG sisteminde ittirici kuvvet uygulayan bir pompaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu yüzden, araçta LPG aktif edildiği zaman benzin pompası tekrar benzin aktif olana kadar devre dışı kalır ve benzin pompasının daha az yıpranmasını sağlar.
-Performans kaybı olmaz: LPG daha düşük karbonlu olmasından dolayı ısı enerjisi (kalorifik) miktarı görece daha azdır. (%2-3 oranında) Bu ihmal edilebilen bir değerdir, vuruntu oluşturmamasından dolayı performans kaybı hissedilmeyecek kadar azdır.
LPG’nin bu ve benzeri daha birçok avantajı bulunmaktadır. LPG’nin avantajlarından faydalanmanın sürekliliğini sağlamak için araç bakımları ve LPG bakımları mutlaka periyodik olarak yaptırılmalıdır.
Prins Kurumsal
Prins, 1986'dan beri alternatif yakıt sistemleri konusunda uzmanlaşmış bir kuruluş olarak dünyanın 50'yi aşkın ülkesinde faaliyet göstermektedir. Japonya'nın önde gelen enjektör üreticisi olan Keihin ile işbirliği içerisinde çalışmalarını ve öncülüklerini sürdürmektedir. Sıralı Otogaz Sistemi; LPG/CNG ve hidrojen için tek enjektör sistemi; ValveCare katkı sistemi ve buhar enjeksiyon sistemi Prins'in mevcut en yüksek teknolojiyle ürettiği ürünleridir. Ayrıca Teknelerde LPG Kullanımı için ürettiği özel sistemlerde teknolojinin en üst noktasıdır.
Dünyanın en büyük LPG/CNG sistem üreticilerinden birisi olan Prins, değişik ülkelerde Honda, Ford, Chrysler, Jeep, Toyota, Volkswagen ve Volvo'nun fabrika çıkışlı LPG ve CNG'li araçları için kit üretiyor.
4,5,6 ve 8 silindir turbo ve kompresörlü araçlarda başarı ile uygulanan Prins otogaz sistemleri genellikle üst sınıf araç kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir. 25 yılı aşkın süreli tecrübesiyle müşteri memnuniyetini ön planda tutan Prins, kullanıcısı tarafından her daim takdir edilen ve beğeni toplayan bir firmadır. Standartlara uygun olarak dönüşümü yapılan araçlar, diğer yakıtları kullanan araçlar kadar güvenlidir.
Kalite Prins Autogassystemen B.V. şirketindeki tüm faaliyetlerin ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır.
Toplam kalite sistemi ve iş süreçleri NEN-EN-ISO 9001:2008 sertifikasıyla ilgili olarak TüV Netherlands QA B.V. tarafından denetlenmektedir.
Buna ek olarak, OEM projesiyle ilgili tüm süreçler otomotiv sektörü için önemli olan TSE ISO/TS 16949 standardına uygundur. Bu sertifika Prins Autogassystemen şirketinin en yüksek OEM kalite düzeylerine ulaşabilmesi ve bu kalitede ürünler temin edebilmesinin garantisidir.
Ayrıca, VSI sistemlerinin tüm sistem komponentleri ve komponent bileşimleri R67-01 ve R110 kalite normlarına göre sertifikalandırılmıştır. Amerika ve Kanada pazarları için gerekli onaylar ve CSA sertifikası alınmıştır. Orta Doğu ve Asya pazarları için Prins Autogassystemen sistem komponentleriyle ilgili olarak ISO 15500 akreditasyonu almıştır.
Bu çeşitli sertifikalar ve akreditasyonlar RDW, TüV, KBA ve Gastec gibi otomotivle ilgili test otoriteleri tarafından sıklıkla denetlenmektedir.
Avrupa pazarı için Prins ayrıca R115 sertifikasına sahiptir. R115, LPG ve CNG sistemleri için bir Avrupa retrofit (donanım iyileştirme) yönergesidir. Bu direktif LPG/CNG sistemi üreticisinin uyması gereken emisyon, dokümantasyon ve kalite standartlarını belirlemektedir. Her otomobil modelinde veya serisinde araçlar onaylanmış bir laboratuar tarafından testlerden geçirilmektedir.
Prins'in aşağıdaki otomobil markaları ile ilgili sertifikaları bulunmaktadır: