LPG dönüşümü nedir ve nasıl yapılır?

LPG dönüşümü, içten yanmalı motora sahip araçlarda, aracın mevcut bulunan sisteminde herhangi bir değişiklik yapmadan, araç üzerine ek olarak monte edilen bir sistemdir. İçten yanmalı motorlarda yakıt olarak benzin ve motorin başta olmak üzere petrol bazlı yakıtlar kullanılmaktadır. Esas olarak LPG dönüşümü, LPG’de aynı şekilde petrol türevi bir yakıt olduğu için, aracın yanma odalarına benzin yerine LPG püskürtülerek motorun çalışmasına dayanan bir sistemdir.

LPG dönüşümü, alanında profesyonel servisler ve kişiler tarafından yapılmalıdır. LPG sisteminin sürekliliği ve verimliliğini açısından bu konu önem taşımaktadır.

LPG dönüşümüne başlamadan önce;

- Aracın ruhsat bilgileri, teknik özellikleri ve sisteme uygunluğu kontrol edilir.
- Araca ait Petrol ECU bilgileri kontrol edilir.
- Yapılan kontrol sonucu araca en uygun kit seçimi yapılır.


Montaj esnasında uygulanan aşamalar şu şekildedir;

- Mekanik komponentlerin takılması.
- Elektronik bağlantıların yapılması.
- Araca göre belirlenmiş olan uygun yazılımın yüklenmesi.

Aracın LPG dönüşümü tamamlandığı zaman yol ayarları, gerekli testler ve kontroller son kez yapılarak araç müşteriye teslim edilir.

Dizin

LPG dönüşüm ekipmanları nasıl seçilmelidir?

 

Araca uygulama yapılacak olan LPG kiti aracın motor tipine, beygir gücüne, turbo durumuna ve silindir özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

Günümüzde araçlar motor tipine göre MPI (Multi Point Injection) ve DI (Direct Injection) şeklinde ayrılmaktadır.

MPI motorlar için uygulanabilen Prins kitleri;

- VSI-2
- Silverline
- Kompakt kitler (EcoMax ve TechnoMax)

DI motorlar için uygulanabilen Prins kitleri;

- VSI-3 DI
- VSI-2 DI

Kullanılacak olan parçalar ECR-67R ve TSE standartlarına göre uygun olmalıdır.
LPG kitlerinde bulunan ve araca uygulanan temel komponentler şunlardır;

- Regülatör.
- Enjektör. (Aracın silindir sayısına ve silindir hacmine göre değişiklik göstermektedir.)
- Filtre Ünitesi
- Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU)
- Yakıt seçici anahtar

LPG dönüşümünün avantajları

 

Günümüzde ulaşım insan hayatında önemli bir yer kaplamaktadır. Bu yüzden insanlar ulaşımın ekonomik, güvenli ve konforlu olmasını tercih etmektedir. LPG sistemi bulunan araçlarda kilometre başına düşen yakıt masrafı %45-55 oranında azalmaktadır. Araç sahiplerinin LPG dönüşüm sistemlerini tercih etmesinin temel sebebi yakıt masraflarından tasarruf etmektir.

Ayrıca;

- Çevrecidir: LPG diğer petrol bazlı yakıtlara göre daha düşük karbonlu bir yakıttır. Bu yüzden çevreye daha az CO2 emisyonu gerçekleşir.

- Oktan sayısı daha yüksektir: Oktan sayısı, yakıt performansının standart bir ölçüsüdür. Oktan sayısı ne kadar yüksek olursa, yakıt ateşlemeden önce o kadar fazla sıkıştırmaya dayanabilir. Çünkü oktan seviyesi düşük olduğu zaman, güçlü bir sıkışma gerçekleşmez. Bu ise motora zarar verebilecek yüksek sıcaklıklara ve yüksek basınçlara neden olur. Ayrıca, vuruntu önleme derecesi bir oktan sayısı olarak verilir. LPG’nin diğer yakıtlara göre oktan sayısı %8-10 oranında daha yüksektir. LPG’nin ortalama oktan sayısı ortalama 105’tir.

 

-Daha az motor aşınması sağlar: LPG’nin bileşenleri propan ve bütandır. İçeriğinde herhangi bir katkı bulunmamaktadır. Bugün benzinde kullanılan vuruntu önleyici katkı maddeleri oksijenatlardır; etil tersiyer bütil eter (ETBE), metil tersiyer bütil eter (MTBE), tersiyer amil metil eter (TAME) ve diğer oksijenatlardan oluşmaktadır. LPG içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamasından dolayı, daha az silindir aşınması olur ve motor ömrünü uzatır.

-Motor yağı ömrü uzundur: Oktan sayısının yüksek olması ve içeriğinde herhangi bir katkı maddesi olmamasından dolayı yanma odalarında daha temiz yanma gerçekleşir. Bu yüzden motor yağı ömrü uzun olmaktadır.

-Buji ve bobin ömrünü uzatmaktadır: Oktan sayısının yüksek olmasından dolayı, ateşleme benzine göre daha hızlı ve etkili gerçekleşir. Daha verimli bir ateşleme sebebiyle buji ve bobin ömrü uzun olur.

-Benzin pompası ömrü uzar: LPG sisteminde ittirici kuvvet uygulayan bir pompaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu yüzden, araçta LPG aktif edildiği zaman benzin pompası tekrar benzin aktif olana kadar devre dışı kalır ve benzin pompasının daha az yıpranmasını sağlar.

-Performans kaybı olmaz: LPG daha düşük karbonlu olmasından dolayı ısı enerjisi (kalorifik) miktarı görece daha azdır. (%2-3 oranında) Bu ihmal edilebilen bir değerdir, vuruntu oluşturmamasından dolayı performans kaybı hissedilmeyecek kadar azdır.

LPG’nin bu ve benzeri daha birçok avantajı bulunmaktadır. LPG’nin avantajlarından faydalanmanın sürekliliğini sağlamak için araç bakımları ve LPG bakımları mutlaka periyodik olarak yaptırılmalıdır.

Cangas Kurumsal

Cangas 2010 yılında kurulduğunda en önemli hedefi, sahip olduğu ileri düzey teknoloji ve yılların deneyimi ile yerli ve milli kendi kitini üretmekti. Firma yöneticilerinin sektör içi 17 yıllık tecrübesinin etkileri Ar-Ge sürecini hızlandırdı. Cangas’ın tamamı kendi yazılımı/üretimi olan, Türkiye’nin ilk sıralı otogaz kitini 2011 yılında üretmeyi başardı.

İzmir merkezli olan Cangas ürettiği yakıt dönüşüm sistemi kısa sürede bayii ağında ve son tüketicide yüksek oranda karşılık buldu. Yurt dışında önemli pazar payına kısa sürede erişen Cangas farklı ülkelere ihracat gerçekleştirirken, Türkiye’de 5 bölge bayisi, 200’ü aşkın servis ve satış noktasına ulaşmıştır.

Cangas ilk olarak Dünya’da bir ilk olan eski karbüratörlü, mekanik ya da tek nokta enjeksiyonlu motorlu araçlara uygulanabilen özel bir kit üretti. Üstün teknolojik yenilikleri içeren MIC 24 sıralı otogaz sistemi yurt içi ve yurt dışında araçlara montajı başarıyla yapılmaktadır.

Dünya’da sıralı oto gaz sistemlerine yön veren Cangas, tüm başarılarına ek olarak, Master Direct kitini üretti. Master Direct ile direk enjeksiyon tüm araçlarda, her depoda %1,5-2 benzin tüketimiye %45’e varan yakıt tasarrufunu sağlamıştır. Master Direct kit, üç yıl süren Ar-Ge çalışmalarıyla tamamı Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

Cangas mühendisleri; yeni versiyon bütün ürünlerin uygulama, montaj ve performans sürecisinde yetkili bayileri ile birlikte çalışıyor.